De Raad van State heeft aangegeven dat provincies en gemeenten hun eigen normen kunnen stellen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Dat is niet nieuw. Provincies en gemeenten hadden die ruimte om eigen milieunormen toe te passen altijd al. Recente uitspraken van de Raad van State onderstrepen dat nog eens: in procedures over een windpark in Staphorst en windpark Elzenburg-De Geer in Oss is geoordeeld dat het Nevele-arrest in die zaken niet van toepassing was, omdat de gemeenten eigen, specifieke milieunormen hadden gesteld aan deze windparken. Provincies en gemeenten moeten daarbij wel goed uitleggen waarom die normen gekozen zijn voor het desbetreffende windpark. Uit de uitspraak van de Raad van State (ook wel Nevele-arrest genoemd) blijkt dat eigen, lokale milieunormen een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de aan de orde zijnde situatie toegesneden motivering moeten hebben. De motivering moet dus actueel zijn en specifiek gericht op de situatie van het windpark. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde op 12 april 2023 dat dit voor de windparken Delfzijl Zuid en Karolinapolder het geval is. Op basis van de lokale milieunormen en de manier waarop ze zijn opgesteld ( n.a.v. het Nevele-arrest) mogen beide windparken gebouwd worden. Dit heeft ook gevolgen voor windprojecten in andere gemeenten en provincies.
Een traject om te komen tot lokale normering geeft de kans om met de bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de raad in gesprek te gaan over wat men belangrijk vindt, welke zorgen men heeft en hoe die weggenomen kunnen worden. Vervolgens vindt er politiek-bestuurlijk een afweging plaats van alle belangen die er spelen. Enerzijds staan de belangen van de omwonenden van een windpark voorop (leefomgeving, veiligheid en eventuele overlast) en anderzijds hebben gemeenten, provincies en Nederland zich gecommitteerd aan de transitie naar duurzame energie-opwek, waar wind op land onderdeel van is. Ook de haalbaarheid en daarmee de opbrengsten van het windpark spelen mee in de afweging. Voor elke strengere norm is de vraag: hoeveel minder opbrengst levert dit op en is exploitatie van het windpark daarmee nog haalbaar?
Op deze helpdesk verzamelen we voorbeelden van lokale specifieke milieunormen die provincies of gemeenten hebben vastgesteld.
Lees hier meer over de het stellen van eigen milieunormen per type inrichting met windturbines (InfoMil).