De regering maakt nu een milieubeoordeling (plan-m.e.r.) voor de landelijke, vaste milieuregels voor windparken. Hierop worden nieuwe algemene milieuregels gebaseerd. Dit zal naar verwachting begin 2024 afgerond zijn. In de procedure is voor iedereen die dat wil de mogelijkheid voor inspraak op het milieueffectrapport en ook op de daarop gebaseerde nieuwe milieuregels. Lees meer over dit proces en de planning
Zie ook de Kamerbrief van staatssecretaris Yeşilgöz over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over de milieubeoordeling voor windturbinenormen.
Dat betekent niet dat provincies en gemeenten nu niet verder kunnen met hun windplannen en moeten wachten op de nieuwe landelijk vastgestelde milieuregels. Zij kunnen door met het ontwikkelen van hun zoekgebieden voor wind of het ontwikkelen van windparken. Onderstaand leggen we uit hoe dat kan. Voor bestaande windparken geldt de overgangsregeling.
Individuele windmolens (1 of 2 windmolens)
De uitspraak gaat over windparken (drie of meer windmolens). Bij één of twee losstaande windmolens kunnen de huidige algemene milieuregels uit het Activiteitenbesluit wel worden toegepast. Voor de wetgever is er bij één of twee losstaande windmolens geen sprake van een windpark en vallen deze ook niet onder de m.e.r.-regeling.
Gevolgen windparken (3 of meer windmolens)
De gevolgen van de uitspraak van de Raad van State voor windparken met drie of meer windmolens zijn in elke fase (van initiatief tot een draaiend windpark met definitief verleende vergunningen) anders.
* Gevolgen voor zoekgebieden wind
De uitspraak heeft geen gevolgen voor zoekgebieden voor wind. Het onderzoek naar die zoekgebieden kan gewoon doorgaan, zolang er geen sprake is van een projectlocatie en er ook nog geen op het Activiteitenbesluit gebaseerde milieunormen zijn opgenomen. Tegen de tijd dat er voor eventuele locaties normen nodig zijn, kan de provincie of gemeente besluiten om voor deze locaties eigen lokale milieunormen toe te passen. Als de landelijk plan-m.e.r. is uitgevoerd en er nieuwe milieuregels zijn vastgesteld, kan er ook voor gekozen worden om die nieuwe landelijk vastgestelde milieunormen toe te passen.
Lees hier meer over de gevolgen voor de ruimtelijke inpassing en bestemmingsplannen
* Gevolgen voor windparken in vergunningsfase
Als een zoekgebied overgaat in een projectfase, start de ruimtelijke procedure. Voor alle initiatieven/plannen voor windparken die in die fase zitten en waarvoor nog geen onherroepelijk vaststaande vergunning is verleend, kunnen de huidige, landelijke milieunormen uit het Activiteitenbesluit niet meer toegepast worden. Er kan nog steeds een vergunning worden verleend, maar dan moet de provincie of gemeente eigen, op de projectlocatie toegespitste milieunormen opstellen. Die normen moeten dan wel voorzien zijn van een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de lokale situatie toegesneden motivering. De provincie of gemeente onderbouwt op die basis welke hinder voor de specifieke locatie aanvaardbaar wordt geacht. Kijk naar de praktijkvoorbeelden op deze helpdesk voor handvaten en inspiratie.
Lees hier meer over het vaststellen van eigen, lokale milieunormen.
* Gevolgen voor bestaande windparken of windparken in aanbouw
Bestaande windparken en windparken die in aanbouw zijn, hebben een onherroepelijk verleende vergunning. Deze vergunningen voor windparken blijven geldig en op basis van deze vergunning kunnen de windparken geëxploiteerd (blijven) worden.
Overbruggingsregeling
Voor bestaande windparken vervangt een overbruggingsregeling sinds 1 juli 2022 de niet meer geldende landelijke milieuregels. Deze overbruggingsregeling heeft dezelfde milieubescherming als de niet meer geldende milieuregels. Het gaat dan om windparken die op 30 juni 2021, de datum van de Nevele-uitspraak, een onherroepelijk verleende vergunning hadden. De overbruggingsregeling geldt totdat de nieuwe milieuregels in werking treden die het Rijk nu opstelt. Dit is naar verwachting begin 2024.
Lees hier meer over de gevolgen voor bestaande windparken, de overbruggingsregeling en intrekkingsverzoeken.