Milieunormering windturbines

Milieunormen gaan onder meer over de maximale hoeveelheid geluid of slagschaduw. Ze zijn bedoeld om de omgeving te beschermen. Nieuwe landelijke normen zijn in de maak. Gemeenten en provincies kunnen hun eigen normen stellen. Daarvan delen we een aantal voorbeelden.

 

 

 

 • Nevele-arrest en de gevolgen windparken

  Op 30 juni 2021 deed de Raad van State een uitspraak die gevolgen heeft voor windparken in Nederland. Door de uitspraak - het Nevele-arrest - zijn de landelijk vastgestelde milieuregels voor windparken met 3 of meer windmolens. buiten werking gesteld.

 • Landelijke milieunormen

  Milieunormen gaan onder meer over de maximale hoeveelheid geluid of slagschaduw. Ze zijn bedoeld om de omgeving te beschermen. Op dit moment gelden de landelijke normen voor nieuwe windturbines alleen voor een of twee losse turbines. Nieuwe landelijke normen zijn in de maak.

 • Lokale normen

  Gemeenten en provincies kunnen hun eigen normen stellen voor onder andere geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Ook een lokale afstandsnorm behoort tot de mogelijkheden. Hoe doe je dat en wat zijn aandachtspunten? Op deze pagina vind je informatie die het maken van keuzes ondersteunt.

 • Kennissessies over milieunormering (landelijk en lokaal)

  Sinds de uitspraak van de Raad van State in 2021 naar aanleiding van het Nevele-arrest organiseert de Helpdesk Wind op Land regelmatig kennissessies over milieunormering en het opstellen van lokale normen. Bekijk het overzicht van de bijeenkomsten en de bijbehorende presentaties.

 • Vraag en antwoord over milieunormen

  Heb je na het lezen van de informatie over landelijke en lokale milieunormen nog vragen?

  Cookie-instellingen