Het Rijk (het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan nieuwe landelijke milieunormen voor windparken op land. Geluidsnormen zijn hier een onderdeel van. Daarnaast wordt ook gekeken naar eventuele afstandsnormen. Wat is het verschil tussen geluidsnormen en afstandsnormen?
Toelichting geluidsnormen
Geluidsnormen gaan over het beschermingsniveau voor omwonenden tegen geluidshinder. Ze worden weergegeven in decibel en worden geformuleerd als wat er bij een gebouw in de omgeving maximaal mag worden gemeten. Geluidsnormen zeggen niets over de afstand tussen een windmolen en bebouwing. Uiteraard leiden geluidsnormen per opgestelde molen in een bepaalde omgeving wel tot een zekere afstand tot omringende gebouwen. In de oude normen voor windparken en voor 1 of 2 ‘losse’ windmolens geldt momenteel de volgende regeling:
Het jaargemiddelde geluidniveau Lden (day / evening / night) dat veroorzaakt wordt door een windturbine, mag bij een geluidgevoelig object (bijvoorbeeld een woning) niet meer bedragen dan 47 dB. Daarnaast geldt een maximaal toelaatbare waarde voor het jaargemiddelde geluidniveau in de nachtperiode Lnight van 41 dB. Deze normen zijn strenger dan voor bijvoorbeeld wegen of industriële activiteiten, mede vanwege het steeds maar doorgaande ‘swoush'- geluid dat een molen veroorzaakt. Voor windmolens gaan de geluidsnormen momenteel niet expliciet in op extreme piekgeluiden, omdat er vanuit wordt gegaan dat een windmolen geen extreme piekgeluiden uitstoot en dat daarom een jaargemiddelde voldoende is.
> Meer informatie over geluidsnormen (RVO)
Toelichting afstandsnormen
Een afstandsnorm is de in meters meetbare afstand tussen een windmolen en een object (bijvoorbeeld een woning). Je kunt op basis van een afstandsnorm als het ware met een passer een cirkel om een woning tekenen; binnen deze cirkel mag dan geen windmolen komen. Afstandsnormen zeggen niets over het geluidsniveau in decibel dat bij omringende gebouwen wordt gehoord; dat is namelijk afhankelijk van o.a. het type windmolen (molens van verschillende producenten hebben verschillende geluidseigenschappen; nieuwere en hogere molens zijn vaak stiller, etc), de omgeving (tussenliggende geluidsbeperkende of -versterkende elementen) en de opstelling (in rijen of verspreid, op een verhoging etc.). Op dit moment gelden er geen landelijke afstandsnormen; die waren ook niet opgenomen in de oude normen. In het coalitieakkoord is wel opgenomen dat er heldere afstandsnormen moeten komen. Hoe groot die zouden moeten zijn, is nog onderwerp van onderzoek en discussie.
> Meer over voor- en nadelen van afstandsnormen