Het Rijk (het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan nieuwe landelijke milieunormen voor windparken op land. Dit vraagt om een uitgebreid proces, waaronder een participatie- en inspraaktraject. Dit participatie- en inspraaktraject is gestart op 23 december 2021. Toen is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de plan-m.e.r. voor de milieunormering (NRD) ter inzage gelegd. Daarop konden tot 16 februari 2022 zienswijzen worden ingediend. Het m.e.r.-traject is eind 2022 afgerond. Samenhangend hiermee worden nieuwe milieuregels opgesteld.
Planning publicatie concept milieuregels en verder
De volgende stap is dat zowel het concept milieueffectrapport (MER) als de concept milieuregels (ontwerp-AMvB) openbaar worden gemaakt. Het is dan mogelijk een zienswijze in te dienen of een reactie te geven via internetconsultatie. De nieuwe regels moeten daarna, net als alle wetten en regelgeving, langs de Tweede Kamer en de Raad van State.
Vertraagd
In de kamerbrief van 8 september 2023 geeft minister Jetten aan dat de terinzagelegging en daarmee ook de invoering van de nieuwe regels opnieuw is vertraagd:
"De planning moet worden bijgesteld omdat de inbouw in het stelsel onder de Omgevingswet ingewikkelder is dan verwacht. Naar verwachting zal de start van de publieke consultatie over de concept-AMvB plaatsvinden in de herfst van 2023. Na verwerking van de inbreng zal het voorstel bij het parlement worden voorgehangen. Vervolgens zal over het voorstel advies bij de Raad van State worden ingewonnen. Daarna wordt het besluit met het advies van de Raad van State en nader rapport aan het parlement overgelegd (nahang). Inwerkingtreding zal dan naar verwachting in de loop van 2024 kunnen plaatsvinden.
Gezien de geplande datum van de parlementaire verkiezingen (22 november 2023) zal de voorhang plaatsvinden bij de nieuw verkozen Tweede Kamer. Het is dan uiteraard aan de Kamer om daarbij een besluit te nemen of zij het voorstel (in het geheel of op onderdelen) controversieel wil verklaren, of dat doorgang van de wetgevingsprocedure kan plaatsvinden. Deze keuze kan de planning beïnvloeden."
De minister geeft in de kamerbrief aan dat het nog steeds mogelijk is eigen, lokale normen op te stellen voor windmolens.
Hier vind je uitgebreidere informatie over dit landelijke traject, inclusief een meer gedetailleerde planning en informatie over het participatie- en inspraaktraject (InfoMil).
Eigen milieunormen
Op de pagina Eigen milieunormen lees je meer over de mogelijkheid die provincies en gemeenten hebben om hun eigen normen op te stellen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Deze ruimte was er altijd al, maar is in afwachting van de nieuwe landelijke normen tijdelijk de enige mogelijkheid. Ondertussen zijn er een aantal voorbeelden waar met succes eigen voorschriften in een vergunning zijn opgenomen. In de kamerbrief van 25 mei 2023 verwijst de staatssecretaris van I&W ook naar deze mogelijkheid.
Reactienota zienswijzen NRD
Er zijn begin 2022 in totaal 328 zienswijzen ingediend door 411 personen en organisaties op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD was de eerste stap in het maken van het milieueffectrapport voor nog op te stellen nieuwe landelijke milieuregels voor windparken. De reacties op de ingediende zienswijzen zijn nu gebundeld in een reactienota.
Lees hier meer over de reactienota en de nota zelf (Infomil).
Lees hier meer over de ingediende zienswijzen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).
Kamervragen geluidsnormen
In oktober 2022 hebben de leden Leijten (SP) en Erkens (VVD) Kamervragen gesteld over het vaststellen van de geluidsnormen die per 30 juni 2021 buiten werking zijn gesteld en hoe de nieuwe geluidsnormen die ontwikkeld worden voldoende handhaafbaar zullen zijn. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat geeft in de antwoorden aan dat er in de lopende plan-milieueffectrapportage (plan-m.e.r.) voor het vaststellen van nieuwe algemene milieuregels voor windturbines opnieuw aandacht wordt besteed aan de handhaafbaarheid van geluidsnormen. Lees hier de Kamerbrief.
Coalitieakkoord: heldere afstandsnormen
In de plan-m.e.r.-procedure wordt naast normering voor geluid, veiligheid en slagschaduw ook gekeken naar de toepassing van een afstandsnorm.